Gliniane garnki, garnuszki, dzbany, dzbanki i różnego rodzaju naczynia we wszystkich kulturach stanowiły podstawowe kuchenne wyposażenie. W glinianych naczyniach przechowywano napoje i żywność, aby zachować ich świeżość oraz chronić je przed zepsuciem. Co więcej, w glinianych garnkach pieczono, duszono, gotowano i fermentowano – a wszystko po to, aby nadać potrawom wyjątkowego smaku. Jakie są zalety tych glinianych naczyń?
Dzbany, dzbanki, garnuszki, garnki gliniane… – najstarsze naczynia świata
Historia naczyń glinianych liczy sobie co najmniej 10 tysięcy lat. Od momentu, gdy odkryto, iż powszechnie dostępna glina nadaje się do tworzenia wyrobów gospodarskich, zaczęto je wyrabiać. Wkrótce powstał również zawód garncarza.
Długo doceniano zalety, jakie oferują garnki gliniane, choć już od czasów starożytnych ludzkość miała świadomość, iż glina ma wiele wartościowych właściwości. Z czasem jednak tworzywo to zostało zastąpione innymi, chociaż w wielu zakątkach świata w społeczeństwach, które są przywiązane do tradycji, do dziś ręcznie tworzy się garnki gliniane i inne naczynia z gliny.
Zalety glinianych naczyń, których nie można pominąć
Porowata struktura ścianek naczyń bardzo dobrze filtruje powietrze, łatwo chłonie oraz odparowuje płyny. Podczas pieczenia, gotowania oraz duszenia w półkolistych garnkach równomiernie rozkłada się ciepło. Owoce i warzywa nie wysychają oraz nie tracą koloru. Dania zachowują wszystkie wartości odżywcze i witaminy oraz się nie przypalają. Potrawy gotowane w tych glinianych naczyniach są wyjątkowo smaczne, aromatyczne, chrupiące i soczyste, a przechowywana w nich żywność dłużej zachowuje świeżość.
Przechowywana w garnkach glinianych woda, dzięki odparowywaniu jest naturalnie schładzana do temperatury około 14 stopni Celsjusza. Jest ona łagodna dla gardła oraz przyjemnie orzeźwia – w przeciwieństwie do wody lodówki czy tej z dodatkiem lodu. Alkaliczna glina ma wpływ na kwasowość wody oraz zapewnia jej optymalne pH.
Glina zawiera mnóstwo minerałów oraz jest nacechowana energią ziemskiego pola magnetycznego, którą absorbuje od niej woda. Przyciąga negatywne dla organizmu ludzkiego ładunki ujemne Istnieją dowody empiryczne, iż woda, która odstoi w dzbankach glinianych, przynosi ulgę w problemach gastrycznych oraz zauważalnie regeneruje organizm.